2004 yılından bu yana bilişim sektörünün çeşitli alanlarında faaliyet gösteren firmamız 2007 yılında Webim ile Türkiye ve Uluslararası pazara yönelik hosting, kiralık sunucu, co-location ve alan adı satış hizmetlerine başlamıştır.

Subdomain Nedir ? Nasıl Oluşturulur ? Neler Yapılır ?

Subdomain Nedir ? Alt Alan Adı Nedir ?

Merhabalar, yeni bir yazımız ile daha sizlerleyiz. Bugün subdomain nedir, nasıl oluşturulur, ne işe yarar bu ve bunun gibi detayları paylaşacağız.

Subdomain, Türkçesi alt alan adı olarak geçen ve tüm alan adlarına hosting paketleri aracılığıyla kurulabilen bir alt site adıdır. Günümüzde farklı kullanımları mevcuttur. E-ticaret sayfalarında mağazalar için (nevarsa.sahibinden.com gibi) ya da farklı sitelerde blog isimleri için kullanılabilmektedir (blog.webim.com.tr gibi).

Subdomain adresleri normal bir web sayfası gibi ftp hesabına sahip olabilir. Bağlı oldukları alan adından bağımsız olarak site, mail ve ftp hesabı ile kullanılabilirler. Ancak ana domain olmadan hiçbir şekilde kurulamazlar. Ana domain adresinin bağlı olduğu web hosting paketi içerisinden oluşturulur ve ana domain hosting paketine bağlı olduğu sürece yayınlamasına devam eder.

Birden çok kullanıma yarar sağlaması ile beraber; demo yayınlar için, ilan sayfalarında kategoriler için, satılan ürünlerin kategorilendirilmesi için de kullanılmaktadır.

Subdomain Oluşturma Nasıl Yapılır ?

Subdomain oluşturma web hosting paketiniz içerisinden yapılabilmektedir. Web hosting paketinizde subdomain çalıştırabilmek için ana domain adresinizi de alıp yönlendirmiş olmanız gerekmektedir. Webim hosting panellerinde kullanılan cpanel ve maestropanel aracılığıyla çok hızlı bir şekilde subdomain oluşturup yayınlama ve mail hizmeti kullanabilirsiniz. Webim Hosting paketlerindeki tüm panellere subdomain kurulumunu hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.


Cpanel Üzerinde Alt Etki Alanları Alanını Tıklayıp Subdomain Oluşturabilirsiniz.

Cpanel içerisinde Etki Alanları altında yer alan alt etki alanları alanı içerisine giriş yapın. Alt Etki Alanı alanına oluşturmak istediğiniz subdomain adını yazın. Alt kısımdan etki alanı yani ana domain seçin ve Oluştur butonuna tıklayın. Subdomain adresimiz cpanel üzerinde kuruldu. Artık kullanmaya başlayabilirsiniz.

Oluşturma tamamlandıktan sonra Zone Editor alanından alan adını farklı bir A Kaydı’na veya bir adrese yönlendirebilirsiniz. Yada ftp hesabı oluşturarak ayrı bir şekilde kullanıma açabilirsiniz.

 

Maestropanel üzerinden Subdomain alanına tıklayarak alt alan adı oluşturabilirsiniz.

Maestropanel üzerinde panelinize eriştiğinizde Subdomain butonuna tıklayın. İç kısımda sağ üstte bulunan Yeni Subdomain butonuna tıklayın. Açılan panel üzerinde Alt Alanadı kısmına açılmasını istediğiniz subdomain adresinizi yazın. İsteğe göre Ftp Kullanıcısı seçebilirsiniz. Seçmediğiniz takdirde de subdomain oluşturabilirsiniz. Tüm detaylar tamamlandıktan sonra Kaydet butonuna tıklayarak işlemimizi tamamlıyoruz.

Subdomain Nasıl Kullanılır ? SSL Kurulur Mu ?

Subdomain (alt alan adı) adresleri ftp üzerinden ayrı bir şekilde kullanılabilir. Yada ana domaine ait ftp üzerinden erişim sağlayabilirsiniz. İsterseniz subdomain adreslerini direk farklı bir ip yada cname ile bir adrese yönlendirebilirsiniz.

Subdomain içerisine her subdomain için ayrı ayrı ssl kurulabilir. Yada fazla subdomain adresleri için anadomain adresinize Wildcard SSL Sertifikası kurdurabilirsiniz. Wildcard SSL Sertifikası hem ana domain adresiniz hem de tüm subdomain adresleriniz için tek bir ssl üzerinden tam kurulum sağlamaktadır. SSL sertifikaları için Webim SSL Sertifikası sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Yorum Yok.

Yorum Yazın